Ga naar de inhoud

Emmen strijdt om titel ‘Age Friendly Cultural City’

Als onderdeel van het tweejarige programma ‘Age Friendly Cultural Cities’ van het Fonds voor Cultuurparticipatie dingt Emmen mee naar de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs ter waarde van maar liefst 20.000 euro. De afgelopen maanden lieten de vijf gemeenten tijdens een lokale manifestatie hun visie op het thema ‘ouderen en cultuurparticipatie’ aan het publiek zien.

Ontmoetingsverhalen in Schoonebeek
‘In Emmen werden drie projecten uitgevoerd’ vertelt Greetje Kuipers, adviseur cultuurparticipatie bij De Kunstbeweging. ‘Het gaat om een dansproject waarin ouderen werden uitgedaagd om mee te doen aan een speciaal voor hun gemaakte choreografie, en om een cultureel dagje uit waarbij zorgbehoevende ouderen tijdens een busreis langs speciale plekjes in de omgeving getrakteerd werden op theater, zang en verhalen. En het derde project was het project Ontmoetingsverhalen in Schoonebeek wat onlangs werd geopend. Daar zijn diverse wandelroutes uitgezet langs plekken die voorzien zijn van herinneringsverhalen van bewoners die met moderne techniek langs de routes te beluisteren zijn via de smartphone.

Uitreiking is op 8 oktober
Een jury onder leiding van Hedy d’Ancona bezocht alle events. Op basis van haar bevindingen, en aangeleverde rapportages, maakte de jury een keuze voor de gemeente die zich het beste heeft ontwikkeld als Age Friendly Cultural City. Op 8 oktober gaan we met een delegatie uit Emmen naar de feestelijke bijeenkomst in Zwolle en dan horen we of Emmen daadwerkelijk de prijs wint’, vult Rineke Marwitz, directeur van De Kunstbeweging aan.

Met het programma ‘Age Friendly Cultural Cities’ moedigt het Fonds voor Cultuurparticipatie steden aan om het kunst- en cultuuraanbod van, voor en door ouderen op peil te houden en te verduurzamen. Tijdens de slotmanifestatie wordt de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs 2018 uitgereikt aan de gemeente die zich het best als Age Friendly Cultural City heeft ontwikkeld. Emmen is een van de vijf steden die kans maakt.