Ga naar de inhoud

Routepunt 9 | Rust en ontspanning

Vissen in het ‘Zandgat van Jansen’ kan alleen via visclub De Schans, in 1974 opgericht door een vriendengroepje.

Voorzitter Robert Oeben ging vroeger al met zijn opa vissen. “Vissen brengt rust en ontspanning. Het liefst kom ik ’s ochtends in het donker aan, zodat ik de zon op zie komen. Kopje koffie, lekker om je heen kijken, genieten van de natuur. Fotografen wachten uren tot ze een ijsvogel spotten, maar bij mij zitten ze gewoon op m’n hengeltop. Als ik geen vis vang, ga ik niet teleurgesteld naar huis. Het doel is ontspanning.

Gemeente Emmen is eigenaar van het Zandgat, wij pachten het. In het begin hebben we wel geprobeerd om het van Janssen te kopen, maar dat was niet haalbaar. Als visclub zetten we ons in om het water gezond en schoon te houden. Gevangen vissen gaan altijd terug het water in. We gaan er heel voorzichtig mee om. Onze leden gebruiken speciale matten om de gevangen vissen op te leggen als deze op de kant getild worden. Vaak maken ze dan trots een foto van henzelf en de gevangen vis, waarna deze weer veilig wordt teruggezet in het water.

De vis in het Zandgat – karpers, witvis, snoek – hebben wij daar uitgezet. De meeste mensen komen om karpers te vissen. Dat zijn indrukwekkende dieren, een flinke karper tikt wel een meter aan en weegt een kilo of 16, 17. Regelmatig zetten we nieuwe vis uit, zodat de visstand op peil blijft. Roofvissen vangen mag alleen tijdens wedstrijden, dat is een aparte tak van sport.

Pas stuurde een van onze leden me een foto van een vis die hij had gevangen. Aan het schubbenpatroon zag hij dat hij dezelfde vis 9 jaar eerder ook al aan de haak had gehad. En een ander sterk verhaal: tijdens een wedstrijd vingen twee vissers één en dezelfde vis. Het beest had eerst in het ene aas gehapt, was doorgezwommen en hing vervolgens bij de buurman aan de lijn. Dat was nog nooit gebeurd!

Het Zandgat is fantastisch, maar helaas zakt het grondwater. Als we nog ´es 45 jaar vooruit willen, moeten we op zoek naar een andere plek.”