Ga naar de inhoud

Routepunt N | Jaap ‘Lampje’ Meulman

Jaap Meulman – beter bekend als ‘Lampje’ – zet zich op allerlei manieren in voor Emmerhout.

Jaap en Hennie Meulman wonen al sinds 1984 in een koopwoning aan de Laan van het Kinholt. “Het waren oorspronkelijk huurwoningen”, vertelt Hennie, “maar de huur was te hoog. Het was ook luxe hoor, met een tweede wc boven en een tweede wastafel op de slaapkamer. Toen we hier kwamen, was er al een Vereniging van Eigenaren. We zijn direct lid geworden.”

Een doorn in het oog van veel bewoners waren de donkere achterpaden. De Vereniging van Eigenaren kwam in actie. “Via de wijkvereniging vonden we een potje”, vertelt Jaap. “Voorwaarde was wel dat we veel zelf zouden doen. De eerste lamp werd bij Laan van de Marel 327 gemonteerd. Daarvan werd ook een instructiefilmpje gemaakt voor alle vrijwillige ´monteurs.´

Laan van het Kinholt kreeg als eerste een eigen montageteam, later volgden de andere lanen. We hebben heel wat lampen aangelegd! Bewoners betalen zelf de stroom, de wijkvereniging zorgt voor het onderhoud. Dus als ergens in de wijk een lamp stuk is, bel je mij en dan kom ik eraan. Vandaar mijn bijnaam: ‘Lampje’.”

Lampen repareren is niet alleen technisch, maar ook heel sociaal werk, zegt Jaap. “Er komt iemand bij staan, dan nog iemand, en al gauw gaat het gesprek over heel andere dingen.” Hennie grinnikt. “Als Jaap zegt ‘Ik ga even een lampje verwisselen’, komt hij vaak pas 2 of 3 uur later terug.”