Emmerhout

‘Ontmoetingsverhalen Emmerhout’ is een bijzondere manier om Emmerhout en omgeving te ontdekken. Het is een mooie wandelroute en tegelijkertijd een reeks verhalen van én over de inwoners van Emmerhout over plekken waar je langs komt.

Schermafbeelding 2019-06-07 om 13.01.24

Kleurrijk vergrijzen mogelijk maken in Emmen.

De gemeente Emmen neemt deel aan het wereldwijde programma Age Friendly Cultural City. De Kunstbeweging is gevraagd een project te ontwikkelen waarin ouderen een actieve rol spelen. Dit heeft geleid tot het project Ontmoetingsverhalen.

De basisgedachte werd het optekenen van verhalen in verschillende wijken en dorpen in de gemeente Emmen. Deze verhalen worden met elkaar verbonden in een wandelroute. Het publiek kan de route en de verhalen ontdekken via smartphone en QR-codes. De verhalen zijn overigens niet alleen van ouderen, we betrekken ook andere generaties bij dit project.

Het zoeken naar de goede werkwijze, het vinden van de juiste uitvoerende kunstenaars, het nadenken over vorm en vormgeving bracht ons dichter bij de kern van de vraag: wat willen we met dit project bereiken en waarom? Het antwoord is dat we willen laten zien dat ieder mens zijn eigen verhaal heeft, want ieder mens is uniek. We zijn ontroerd dat zoveel herinneringen gedeeld zijn en zo’n persoonlijk karakter hebben. Delen zorgt voor verbinding en onderling begrip.

Ontmoetingsverhalen Emmerhout is na Ontmoetingsverhalen Schoonebeek de tweede van de reeks wandelroutes die De Kunstbeweging in de gemeente Emmen uitzet.

Rineke Marwitz — Directeur De Kunstbeweging

De ontmoetingsverhalen brengen de diversiteit van deze prachtige wijk tot leven!

Participatie van inwoners in hun wijk is heel belangrijk. De slogan van Emmerhout is dan ook ‘Jouw wijk jij mag het zeggen!’. Dat kan op allerlei manieren. Hoe mooi is het dat het ook door middel van kunst & cultuur kan.

Een creatieve manier voor meer verbinding en begrip. Via deze weg leren inwoners elkaar en elkaars verhalen kennen. Dit project brengt ook jong en oud samen.De jongeren in de wijk maken laagdrempelig kennis met inspirerende verhalen van de oudere generatie. Kunst & cultuur zet aan tot denken en verbindt.

Ugbaad Hassen Kilinçci — Gemeenteraadslid

Partners