Routepunt — 1 & I

't Aole Gemientehoes - De Spiker

In de kelder van ’t Aole Gemientehoes ligt het archief van stichting De Spiker, een bloeiende oudheidkundige vereniging met een indrukwekkende collectie. Maar eind jaren negentig zag dat er heel anders uit. Toen dreigde De Spiker zelfs te verdwijnen.

In 1998 werd Schoonebeek onderdeel van gemeente Emmen. De hele inboedel van het Schoonebeeker gemeentehuis verhuisde naar Emmen. In de kelder lag het archief van De Spiker. Chris Butterhoff was nog maar net lid van het bestuur. “Ik dacht dat alles weg was gegooid”, zegt hij, “maar Roelie, de beheerster van de Zandstrooiboerderij, zei dat er in de kelder van het gemeentehuis nog een kast van De Spiker moest staan. Ik ging erheen en wist niet wat ik zag…. De deur stond gewoon open, iedereen kon er bij.

Kasten lagen op de vloer, naast oude bijbels waar het beslag vanaf was gehaald. Het was een puinhoop. Ik stond daar in de deuropening en ik kon het niet overzien. Ik heb een slot op de deur gehangen en ben weggegaan.

Een tijd later waren we op zoek naar foto´s die mogelijk in de kelder lagen. Weer stond ik in de deuropening, en weer wilde ik niet naar binnen. Gelukkig was Jan Lamberts bij me. Met hem digitaliseerde ik al jaren foto’s van Schoonebeek in Drents Archief in Assen. “Kom op, Chris”, zei hij. “Laten we het samen aanpakken.” Toen zijn we begonnen om van deze puinhoop een echt archief te maken. Zonder Jan had ik dat beslist niet gedaan.”

In 2018 werd De Spiker onderscheiden met De Schoonebeeker Pluim. In het vergroten van het historische bewustzijn toont De Spiker zich een ware kampioen, aldus het juryrapport.