Routepunt — 12 & VII

Kerkhoflaan - Maxim, het verloren wonder

Op dit kerkhof ligt het grafje van Maxim, het doodgeboren eerste kind van Miny en Max Mulder. Miny heeft het verlies nooit goed kunnen verwerken, maar nu schrijft ze er een boekje over. Miny en Max trouwden in 1972 en in 1974 werd Miny zwanger. “Ik ging met verlof en alles leek goed. De babykamer was ingericht, de kinderwagen stond klaar en ik voelde me soms al een echt moedertje. Maar het ging mis. In het ziekenhuis werd ons kindje op 4 september doodgeboren. Het werd direct van me weggehaald, ik heb het nooit gezien. Op 5 september werd het begraven. Alleen Max en de begrafenisondernemer waren erbij. Ik trok me terug. Ik vermeed de mensen en omgekeerd durfde bijna niemand langs te komen. Max en ik hadden het er ook niet over. Langzaam pakten we de draad weer op. We kregen gelukkig twee gezonde jongens en het leven ging door.”

Maar ieder jaar rond dezelfde tijd kwam het onderwerp terug. Max wilde er niet over praten. “Tja, ik wist er ook geen raad mee, hè?”, zegt hij. “Je bent jong, het overkomt je en dan gaat het leven gewoon door. Ik heb het ook weggestopt.”
Op een bepaald moment wist Miny dat er iets moest gebeuren. “Ik heb hulp gezocht en ben het van me af gaan schrijven. Het boekje heet Verloren Wonder en is bijna klaar. We weten nu ook waar het grafje is. We hebben er een mooie laatste rustplaats van gemaakt, met een bijzondere steen en een gedicht. Daarmee is er een plekje waar we heen kunnen gaan en dat geeft rust. Zo houden we een band met ons kind, want hij was er wel.”