Routepunt — 13 & VIII

De Aanloop - Pannenkoekendag

In zorgcentrum De Anloop eten jong en oud al enkele jaren samen pannenkoeken op de Nationale Pannenkoekendag. In 2018 speelden ze vooraf een vraag-en-antwoordspel. De kinderen bedachten zelf de vragen. Het ging over het leven, de liefde, hobby’s en meer.

Aan een tafel met alleen maar dames, leest een van de kinderen de eerste kaart voor: ´Van wie kreeg u uw eerste kus?´ De vrouwen lachen. “Bij mij was het in NieuwAmsterdam”, zegt een van hen. “Het was niet mijn eerste vriendje, wel mijn eerste kus. Hij heette Gezienus.”

Verderop zijn de rollen omgedraaid. ´Wie was je eerste liefde?´, leest een bewoner voor aan de kinderen. “Manon!”, roept een jongen. “Ik heb er nog geen”, zegt de jongen naast hem zachtjes. “Dat is goed, hoor”, zegt Jan. “Doe maar rustig aan.”

Op de vraag ´Wat was uw favoriete restaurant?´, is het antwoord duidelijk: “Die waren er niet. Uit eten was er vroeger niet bij.” Dan beantwoorden de kinderen dezelfde vraag. “Dat grote restaurant waar je doorheen kunt lopen en alles kunt pakken!” “Dat heet Puur!”, roept een ander. “Daar neem ik altijd de minipizza’s!”, zegt een meisje enthousiast. De laatste vraag gaat over wonen. “We waren thuis met z´n achten”, vertelt een bewoner. “Soms sliepen we met z’n zessen in één bedstee. Dan lagen we om en om met hoofd en voeten boven, want dat paste beter.” Dat vinden de kinderen een sterk verhaal. “Zoo heee, echt waar?!” Van al die vragen word je hongerig. Gelukkig zijn er pannenkoeken. Eet smakelijk!