Routepunt — 4

Julianalaan - Boortorenwandeltocht

De jaarlijkse Boortorenwandeltocht is een fenomeen tot ver buiten de dorpsgrenzen van Schoonebeek. In de eerste decennia, toen er nog veel wandelgroepen meededen, stond de hele Julianalaan vol met wandelgroepen. Een indrukwekkend gezicht! Ook vandaag de dag doen nog veel wandelaars mee, maar wandelgroepen zijn er praktisch niet meer.

De eerste Boortorentocht in 1956 was een schaatstocht, vanaf 1957 is het een wandeltocht. Hele generaties zijn ermee opgegroeid. Een van de plaatselijke wandelgroepen was de CHJG, de Christelijk Historische Jongeren Groep, opgericht door Evert Thiele en Steven Kootstra. Kootstra vervulde later ook een bestuursfunctie bij de Toercommissie. Dini Nakken was lid van de CHJG en liep bijna alle edities mee.

“Er waren de eerste jaren veel wandelgroepen”, vertelt ze. “Er was verder natuurlijk ook niet zoveel te doen. Later, met de komst van de televisie en ander vermaak, verwaterde dat, maar in die eerste jaren streden heel wat groepen met elkaar om de winst. In de loop der jaren wonnen we veel prijzen. Het was vooral belangrijk dat we gelijk liepen en de bochten goed namen. Je moest ´vierkant de bocht door´, dat wil zeggen in een rechte hoek. Daar werd speciaal op getraind. Wij droegen allemaal een zwartwit geruit rokje en een wit bloesje. Als het regende, moest de regenjas onder het bloesje, want het uiterlijk telde ook mee!”

Ieder jaar komen nog vele Schoonebeekers vanuit het hele land de laatste zaterdag van augustus naar hun geboortedorp voor de wandeltocht. Lekker wandelen door de omgeving en onderweg is er genoeg tijd om bij te praten. De inschrijving heeft altijd plaatsgevonden in de Wolfshoeve, gelegen aan de Beatrixlaan. In het verleden stelden de groepen zich daarna op in de Julianalaan om vandaar uit te starten.

De organisatie van de Boortoren-wandeltocht is al decennia lang in de veilige en vertrouwde handen van de leden van Stichting Toercommissie Schoonebeek. Dankzij hen kunt u zich ook voor de volgende editie van de Boortorenwandeltocht weer inschrijven bij Hotel Restaurant De Wolfshoeve.