Routepunt — 6

Westerse bos - Bommenwerper

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog lag Schoonebeek onder een veelgebruikte vliegroute richting Duitsland. Bommenwerpers vlogen af en aan om de Duitse infrastructuur te vernietigen. Ze schoten op alles wat bewoog en maakten dan dat ze wegkwamen, zo snel mogelijk terug naar bevrijd gebied, buiten het bereik van het Duitse afweergeschut. Dat lukte lang niet altijd.

Schoonebeek was al bevrijd toen de Mosquito van piloot George Richard Nowell en navigator John Albert Haugh in brand vloog. Ze slaagden er in om het vliegtuig via de cockpit te verlaten, maar omdat ze te laag vlogen, gingen hun parachutes niet genoeg open om veilig te landen. Beide mannen verongelukten hier bij het Westerse bos 6. Samen met andere verongelukte vliegeniers liggen ze begraven op het kerkhof van Schoonebeek. Dat ze een naam en een gezicht hebben gekregen, is te danken aan Rob Wethly.

Als een terriër beet Rob zich vast in het onderwerp. “Hoe klein hun bijdrage ook was, deze mensen zijn gestorven voor onze vrijheid. Als ik erover praat, krijg ik al kippenvel. Haugh was een Engelsman, Nowell een Canadees. Ze meldden zich aan om ons te bevrijden, ze wilden het verschil maken. Dat mogen we nooit vergeten.”

Op de plekken waar bommenwerpers zijn neergestort, staan sinds 2017 gele borden met informatie. Dankzij het speurwerk van Rob en de Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe weten nabestaanden waar hun man, oom of zoon zijn laatste momenten heeft doorgebracht. “Met sommigen heb ik ieder jaar contact. Zij waren ook hier toen we de bordenroute onthulden. Een heel bijzonder moment.”