Routepunt — A & XII

Zandstrooi boerderij - Zandstrooitapijt

De olievoorraad onder Schoonebeek bracht in 1947 de NAM naar het dorp en daarmee ook allerlei ´vreemdelingen´. Zwaantje Hans was geïnteresseerd in deze nieuwe dorpsbewoners en nodigde hen op zondag thuis uit voor een kopje koffie. Daar zagen de nieuwelingen tot hun verbazing een zandtapijt op de grond liggen. Zwaantje begon met het geven van demonstraties op de boerderij. Deze traditie wordt tot op de dag van vandaag in ere gehouden door Roelie Seinen, beheerder van de Zandstrooiboerderij sinds 1986. Roelie is ook jurylid van de jaarlijkse zandstrooiwedstrijd voor leerlingen van de basisscholen. In 2017 won Marle Pat van De Oliebron in Schoonebeek.
Marle: “Ik was best zenuwachtig, maar toen ik eenmaal bezig was, was dat over. Een paar figuren zijn verplicht, zoals
de korenaar, maar je mag ook zelf iets bedenken. Ik had van te voren geoefend en een paar mooie dingen bedacht. Ook toen ik bezig was, heb ik nog wat verzonnen.

Het is belangrijk de je netjes werkt. Als je zand op is, pak je nieuw zand, maar die overgang mag je niet zien. En als je bibbert, kun je opnieuw beginnen. Het is ook belangrijk dat je handige kleren aan hebt, zoals een korte broek en t-shirtje. Jurken zijn niet zo praktisch!
Ik was snel klaar en vond het wel goed gelukt, maar over de uitslag durfde ik niet te gokken. Toen ik hoorde dat ik had gewonnen, was ik heel blij, en mijn ouders ook. Vlak voor de wedstrijd waren ze nog gaan kijken in de zandstrooiboerderij, want daar waren ze nog nooit geweest.”