Routepunt — B & III

J.C. Goeroe - Oudejaarsstunt

Al 50 jaar kunnen Schoonebeekse jongeren terecht in jongerencentrum Goeroe. Nog steeds is Goeroe voor veel jongeren een plek waar je jezelf kunt zijn. Dat was eind jaren zeventig ook zo voor Ineke Vugteveen. “ Goeroe was een broedplaats voor mijn ontwikkeling. Het was mijn tweede thuis. Uren discussieerden we over de wereld, over politiek en hoe het ging in Schoonebeek. En alles wat gezegd werd, bleef binnen de muren van Goeroe. Het was een veilige plek.”
Berucht waren de eindejaarsstunten van Goeroe. Henk Welink herinnert zich een stunt eind jaren zeventig. “Op de Europaweg, de doorgaande weg door het dorp, werd veel te hard gereden, het was echt gevaarlijk, maar de gemeente wilde geen zebrapaden aanleggen. Toen hebben we dat zelf gedaan. Midden in
de nacht gingen we op pad met kwasten, verf en een mal van houten latten, zodat alles mooi strak werd. Eén zebrapad kwam bij basisschool De Oliebron, een ander tegenover de Hervormde kerk en de derde waar nu het Gezondheidscentrum is. De weken erna probeerde de gemeente alles weer zwart te verven, maar we hadden goede verf gebruikt, want de witte strepen kwamen er telkens weer doorheen.

Het was een eindejaarsstunt, maar er werd wel iets aan de kaak gesteld. De mensen van Goeroe waren heel sociaal betrokken. Het was niet alleen maar een beetje rondhangen. Ze ruimden ook rotzooi op in de natuur, zetten vaten neer als voorlopers van glasbakken en organiseerden demonstraties tegen kernenergie. Die geëngageerdheid is er niet meer, maar misschien komt dat nog eens terug.”