Routepunt — C & IV

Vrijwillige Brandweer Schoonebeek - De jobingstaf

Vanaf 1972 maakten brandweerposten in heel Drenthe jacht op de Jobingstaf (genoemd naar chef Dirk Jobing uit Assen). Deze rode staf van ongeveer anderhalve meter was een trofee die brandweerposten bij elkaar wegkaapten. In 1981 meldde Bertus Hilberts zich aan bij de vrijwillige brandweer van Schoonebeek.
“De zoektocht naar de Jobingstaf was ook een manier om stoom af te blazen. Meestal kwamen we in actie voor veenbranden of andere kleine incidenten, maar we maakten ook trieste dingen mee. Ik herinner me een auto-ongeluk waarbij een vrouw en haar dochter om het leven kwamen. Dat hakte er wel in. Daarom is saamhorigheid ook zo belangrijk.
Bij belangrijke gebeurtenissen moest de Jobingstaf erbij zijn, dus als je hem dan niet
had, ging je op zoek. Wie de staf te pakken had, kreeg 14 dagen om hem te verstoppen. Dan kwam er een berichtje in de lokale krant dat-ie weer af te halen was. De zoektocht was altijd spannend, maar we hadden vooral veel plezier samen. We hebben heel wat afgelachen! Meestal gingen we ’s nachts op pad, soms gingen onze dames ook mee, die waren net zo fanatiek.

Ik weet nog dat we een keer in Borger waren. Het was hartstikke donker, twee aan twee slopen we door achtertuinen richting kazerne, zo zachtjes als we maar konden. Ineens klonk er een enorm glasgerinkel. Een van ons was in een laag tuinkasje gestapt… Toen was onze kans natuurlijk verkeken. De Jobingstaf bleef in Borger.”
In 2010 is deze traditie weer nieuw leven ingeblazen en tegenwoordig heeft de Jobingstaf een eigen Facebookpagina.