Routepunt — D & V

Café Dorgelo - Vrouwen van Nu

Iedere maand komen de Vrouwen van Nu bij elkaar in Café Dorgelo. Hennie Habers sloot zich in 1995 bij de club aan, Anna Holties is al lid sinds 1965. “Naast het handwerken werden ook regelmatig sprekers uitgenodigd. Het ging vaak over nuttige onderwerpen als koken en gezondheid, maar ook over verre reizen die mensen gemaakt hadden. Het was een beetje een venster op de wereld. En heel gezellig natuurlijk, je krijgt alle berichtjes van het dorp mee op zo’n afdelingsavond. In de beginjaren tikten de breipennen, want die namen we vaak mee. Nu hebben we een eigen breifcafé.”
De grote handwerkexposities van vroeger zijn er niet meer, maar de handwerkgroep is nog wel actief. De moeder van Hennie Mast is één van de oprichters van Vrouwen van Nu. Hennie leidt al jaren de
handwerkgroep. “Het is vaak heel fijn werk, maar ik pas het aan, want de ogen worden er ook niet beter op. Met wat grover linnen gaat het vaak nog wel.

Bij mij is het allemaal wat vrijer dan vroeger. Ik stal alles uit op tafel – veertjes, kraaltjes, wol, garen, linnen – en dan mogen ze er zelf wat van maken. Daar help ik dan natuurlijk wel bij. Maar ook wie alleen voor de gezelligheid wil komen, is welkom!” Minder mobiele leden worden gehaald en gebracht door behulpzame echtgenoten die voor taxichauffeur spelen. Zo kan iedereen meedoen.
Net als veel verenigingen heeft Vrouwen van Nu moeite om nieuwe leden te werven. “Het zijn andere tijden, mensen zijn veel meer op zichzelf. Maar we zijn hard aan het nadenken over hoe we het aan gaan pakken. Vrouwen van Nu moet gewoon blijven bestaan.”