Routepunt — E & VI

Slagerij Veldkamp - De Dorpsdiepvries

Aan wat nu Europaweg 92A is, was jarenlang slagerij Veldkamp gevestigd. Het bijgebouw rechts was de dorpsdiepvries. Veel inwoners huurden er een kluisje. De kluisjes, vol met hammen en ingepakte vleeswaren, stonden in rijen op elkaar gestapeld tot aan het plafond. Het waren net kleine kippenhokken, gemaakt van panlatten met kippengaas met aan de voorkant een deurtje met een hangslotje. Tussendoor liep een smal pad, hier en daar brandde een peertje. De diepvries was een hele vooruitgang, want anders moest je alles inwecken of pekelen.
Bob Vredeveld had verkering met de dochter van Veldkamp en kwam veel bij de familie thuis. “Vergeleken bij zijn vrouw was Veldkamp een tenger mannetje, maar hij kon prachtige verhalen vertellen. Zoals het verhaal over het ontsnapte varken.

Veldkamp was namelijk ook huisslachter. Op vrijdagavond werd het vee gebracht dat zaterdagochtend aan de beurt was. Soms ontsnapte er eentje. Het ging Veldkamp voor de wind in die jaren en hij had een mooi bontjasje voor zijn vrouw gekocht. Op een nacht ging de telefoon. Er was een varken gesignaleerd in het dorp, waarschijnlijk een van hem. Hij schoot een jas en laarzen aan en ging erop af. Overal langs, onder struiken, door sloten. Dan was ´t zwien doar, dan weer hier. Uiteindelijk had hij hem te pakken. Hij kwam thuis en toen bleek dat hij het mooie bontjasje van zijn vrouw aan had. Dat was volledig verruïneerd.”
Tot in de jaren tachtig was de dorpsdiepvries in gebruik. Het gebouwtje staat er nog, maar het is nu de garage van Bob.