Routepunt — F

SVV’04 - Voetbal

Voetbalclub Minjak (Maleis voor olie) werd in 1947 opgericht. SC Oranje 12 jaar later, in 1958. In 2004 gingen beide clubs samen als SVV ’04 oftewel de Schoonebeekse Voetbal Vereniging ’04. Kees Veenstra, jarenlang speler en bestuurslid van Minjak, was nauw betrokken bij de fusie. “Het was best een moeizaam proces en dat had alles te maken met de voorgeschiedenis.”
“De eerste jaren was Minjak uitsluitend voor NAM-medewerkers, vanaf 1954 mochten ook niet NAM-mers lid worden. Vanwege de ploegendiensten van de NAM voetbalde Minjak op zaterdag. Midden jaren vijftig wilden sommige leden graag op zondag spelen, maar daar had het bestuur geen oren naar. In 1958 is toen Sportclub Oranje opgericht. Een grote groep leden ging over van Minjak naar SC Oranje.
Er zijn verschillende fusiepogingen gedaan, maar zonder succes. De vergevingsgezindheid was niet erg groot en iedere club had zijn eigen cultuur en identiteit. Maar het uiteindelijke breekpunt was steeds de speeldag. SC Oranje wilde prestatievoetbal op zaterdag en zondag, Minjak wilde dat alleen op zaterdag. Pas in 2004 is het gelukt.

De fusie heeft helaas wel enkele Minjakleden van het voetbal afgedreven en dat vind ik heel erg jammer. Toch sta ik er nog steeds achter. Het ging vooral om de generaties na ons. Eén voetbalclub op een dorp als Schoonebeek geeft de meeste kans op een gezonde vereniging, en dat is ook wel gebleken.
Weet je, ik ging met mijn vader naar Minjak en kon niet wachten tot ik 8 was en ook lid mocht worden. Nu spelen mijn kinderen bij SVV ’04. Het zou prachtig zijn als we die gezamenlijke geschiedenis kunnen laten zien in de kantine. We moeten het verleden koesteren en trots zijn op de mensen die het voetbal in Schoonebeek hebben opgebouwd. Zonder Minjak en SC Oranje geen SVV ’04.”