Routepunt — H

Oostersebos - Heideplaggengevel

Gerrit Stokman en zijn vrouw Bertie verhuisden in 1967 van Schoonebeek naar Limburg. Samen met zijn twee broers kocht Gerrit de boerderij aan Oostersebos 8. Uiteindelijk namen hij en Bertie het pand over. “Al die jaren zijn we hier steeds terug geweest, voor vakanties en verjaardagen, om voor onze ouders te zorgen en om aan de boerderij te klussen.”
Zo knapte Gerrit ook de bijzondere heideplaggen gevel zelf op, met hulp van een rietdekker. “De heideplaggen waren bedoeld om de gevel te beschermen tegen weer en wind. Heide rot niet, daarom is het zo geschikt. Oorspronkelijk werd dopheide met wortel en al uit de grond gestoken en gebruikt, de wortels gaven namelijk stevigheid. Met twijgjes werd het vervolgens vastgezet. Na verloop van tijd gingen vogels in de schuine kanten van de
heide gevel nestelen. Daarbij verdwenen vaak de heidestruikjes. Deze ruimten werden later opgevuld met (aanvankelijk) stro, en later riet. Een arbeidsintensief karwei, maar arbeid was goedkoop en de verdere kosten waren minimaal.

Wij hebben de oude techniek gebruikt, maar wel met moderne materialen. De heide haalden we met toestemming van de boswachter uit het Bargerveen. In plaats van twijgjes gebruikten we rvs-draad om de heide vast te zetten op een constructie van latten en kippengaas. Zo kan het er weer tientallen jaren tegen.”
Nadat Gerrit met pensioen was, besloot het echtpaar enkele jaren geleden om zich voorgoed in Schoonebeek te vestigen. “De mentaliteit van de Drenten spreekt ons aan. En hier liggen onze wortels, we weten veel over deze omgeving.”