Routepunt — I

De oude haven - De eerste Boortorenschaatstocht

Aan de iets verdiepte kom in het landschap is nog vaag te zien waar vroeger de haven lag. De haven stamt uit de tijd dat er minder wegen waren en goederen per schip werden aangevoerd. Ook de NAM liet materialen over het water naar Schoonebeek komen. Via de Hekmanswijk was de haven verbonden met Kanaal A en vandaaruit met Zandpol, Nieuw-Amsterdam en verder. Toen de infrastructuur verbeterde, kwamen de vrachtwagens en werden haven en wijk beetje bij beetje dichtgestort.
De haven was ook het start- en aankomstpunt van de eerste Boortorenschaatstocht, februari 1956. Het was de koudste februari sinds de metingen van 1706. Bij de haven van het Oosterse bos stonden de toeschouwers klaar om de meer dan 60 wedstrijdschaatsers aan te moedigen. Meijering en Lautenbach kwamen hand
in hand als eerste over de streep, op korte afstand gevolgd door Lucas Schoemakers. Maar dat had ook anders kunnen zijn…

Lucas weet het nog goed. Hij zat bij de kopgroep van Meijering en Lautenbach. Bij de sluis bij Erica moesten ze klunen, maar halverwege lag de hakband van zijn schaats er ineens af. Er kwam een kerel aanlopen die ook het ijs op wilde. ´Stop!´, riep Lucas. ´Ik heb je linke schaats nodig! Waar woon je? Dan zoek ik je later wel op!´ Toen ging hij verder, op twee verschillende schaatsen. Hij kreeg de twee voor hem nog wel in het zicht, maar kwam er niet meer bij.
In 1957 werd de eerste Boortorenwandeltocht georganiseerd. Tot op de dag van vandaag kun je daar elke laatste zaterdag van augustus aan mee doen.