Routepunt — J

Valendisweg - Scharrelen en flaneren

Bertie Stokman heeft goede herinneringen aan de Valendisweg of Waterslootweg, zoals die ook wel genoemd wordt. “Op zondagmiddag bezochten we regelmatig familie op het Middendorp. Vaak gingen we dan met een groep nichtjes en buurmeisjes flaneren op de Valendisweg, even kijken of er nog leuke jongens waren. Veel later, toen Gerrit en ik verkering kregen, hebben we er ook wel gelopen. En wat ook handig was: als je even een zijpaadje nam, dan kon je zo de hei op of de bosjes in. Dan kwam je wel eens andere stelletjes tegen. “Hee, jullie ook hier?”

Gerrit: “Ik weet nog dat we als kwajongens van een jaar of 10, 12 wel eens een vuurtje gingen stoken in die bosjes. Dat vuurtje maakten we net op tijd weer uit. Op een keer stuitten we ineens op een stelletje dat lag te vrijen in de bosjes. We schrokken
enorm en renden snel weg. We durfden niet eens te kijken!”
De naam Valendis komt overigens van Valendien, een periode van het Onder-Krijt (100 – 145 miljoen jaar geleden). De meeste aardolie die in Nederland wordt gewonnen, is opgeslagen in het zandgesteente uit die periode.