Routepunt — K

Middendorp - Losgebroken stier

Begin jaren tachtig beleefde Wim Anholts hier een hachelijk avontuur met een dolle stier. “De stier was van buurman Jan Gommer, de koe was van mij. De koe moest bij de stier, dus ik erheen. Jan vroeg of ik even wilde helpen met de stier, hij was een beetje rillerig. Herman hield de koe vast, maar die ging ineens op de loop. Herman werd meegetrokken, pas toen de koe over een lage afrastering sprong, liet hij los. Ondertussen was de stier uit de schuur gekomen. Hij zette de kop in de grond en ging ervandoor, om even later terug te komen.
Plotseling stond hij stil.
Hij schraapte met zijn voorpoot over de grond, boog z’n kop naar beneden …. en stormde op ons af. Dwars door de kippenren heen!

Nieuwsgierige toeschouwers vonden het leuk om de stier te jennen door op het hout van de schuurt te kloppen en lawaai te maken. Ineens kwam de stier op hen af. Iedereen ging snel de schuur in, maar één van hen was te laat. Hij bonkte op de deur. Laat me erin!! Net op tijd glipte hij naar binnen.
Inmiddels was de dierenarts gearriveerd met een karabijn en verdovingspijlen, maar er zat zoveel adrenaline in die stier, dat had totaal geen effect. Met behulp van een vangkooi kregen we hem te pakken. Het was inmiddels twaalf uur ’s nachts, het avontuur was om half negen begonnen. De stier heeft het niet overleefd. We hebben veel mazzel gehad die dag, het had heel anders af kunnen lopen.”