Routepunt — M & XIII

‘t Aole Gemientehoes - Clearwater koor

Iedere maandagavond repeteert het Clearwaterkoor (tot 2015 NAMkoor) in ’t Aole Gemientehoes.

Leidy van der Veen is al 54 jaar lid van het koor, Annie Kuiper 48 jaar. Ze zijn enthousiast over het repertoire van het Clearwaterkoor en prijzen het bestuur. De sfeer omschrijven ze als heel warm. De leden staan voor elkaar klaar, als iemand ziek is, gaat er een kaart heen. Dat de dirigent heel belangrijk is, mag trouwens ook wel eens gezegd worden, vinden ze. Dirigent Marco is goed, en dat kun je horen maar ook zien, want dankzij hem hebben de koorleden geleerd om niet met een chagrijnig gezicht te zingen. Het is wel opletten geblazen tijdens de repetitie, maar gelukkig begint iedere repetitie met ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Heel fijn, vinden
Leidy en Annie, want als je je vrij voelt, zing je beter. En zolang het kan, blijven ze lid van het koor, want van zingen worden ze blij.

Het meest recente koorlid is Marinus Slieker. Hij heeft een heel druk leven en van zingen kom hij tot rust. Hij las ergens dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat je bloeddruk na 2 uur zingen gedaald is. En dat, terwijl je hard werkt! De conclusie volgens Marinus: zingen werkt ontspannend. Wat wil je nog meer?

Het oudste koorlid is Willem Wilpshaar. Hij is 90 en zingt al vanaf zijn 17e. Zolang zijn stem het toelaat, blijft hij bij het Clearwaterkoor. Hij vindt het een fijne groep met leuk onderling contact. Dirigent Marco Warta noemt hij geweldig. Toen Willem 90 werd, was Marco buiten zijn weten om ook op zijn verjaardagsfeestje uitgenodigd.
Er zaten zo´n 60 man in de zaal, allemaal familie en vrienden. “OK”, zei Marco, “nu moeten jullie allemaal gaan staan, dan ga ik jullie les geven.” Willem heeft vreselijk gelachen en vond het prachtig. Het was echt mooi, zegt hij uit de grond van zijn hart.