Ga naar de inhoud

Routepunt 11 | Van koersbal tot linedancing

Jan en Hilda Nuiver zijn allebei al jaren lid van het bestuur van DCO oftewel het Dienstencentrum voor Ouderen.

Hilda en Jan wonen sinds 1971 in hun flat aan De Lemzijde. Al meer dan 30 jaar zet Hilda zich in voor de ouderen in de wijk. Eerst via het Ouderenwerk in wijkcentrum Het Bintholt, later voor het DCO in de Tussenstee. “Een oudere buurvrouw zei tegen mij: ‘Jij hebt niks te doen, kom jij maar bij ons koffie schenken!’. Zo ben ik erin gerold. Later werd ik bestuurslid en coördinator van de vrijwilligers.”

Maar het gaat verder dan alleen het groen. Zo heeft bijna geen blok dezelfde peilhoogte, trapjes overbruggIn 1996 kwam ook Jan erbij. “Ik vind het leuk om met mensen om te gaan en zag natuurlijk ook wat Hilda deed. Dat sprak me aan. Ik begon als penningmeester, later werd ik voorzitter. Het DCO was toen al een zelfstandige organisatie.” In 2007, een paar jaar voordat het verdiepte winkelcentrum werd afgebroken, verhuisde het DCO naar De Tussenstee. Iedere week komen hier meer dan 160 ouderen over de vloer. “Ze doen mee met koersbal, biljart, gymnastiek, volksdansen of een andere activiteit. En ze komen natuurlijk ook voor de gezelligheid. Even de deur uit, andere mensen zien, kopje koffie drinken. en het niveauverschil.

Door de platte daken en de zichtlijnen die je daardoor kreeg, wordt dit nog eens benadrukt. Op die platte daken kwam overigens wel kritiek: in de zomermaanden was het veel te heet. De huizen in het noorden van de wijk kregen toen een kap. Nieuw waren de woonerven. Al met al trok Emmerhout veel belangstelling, met bussen tegelijk kwamen mensen kijken.

Het is een heel sociaal gebeuren. We houden de drempel zo laag mogelijk, zodat ook de minder draagkrachtige ouderen mee kunnen doen. Het wordt wel steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden. En ze worden ook steeds ouder. Onze oudste vrijwilliger is 92. Ze schenkt nog steeds koffie!”

Jan doet zelf mee met koersbal. “Wist je dat koersbal in Australië is bedacht door jongeren? Het leuke is dat je het heel lang kunt blijven doen. Ook met rollator, haha!” Hilda doet aan line dancing. “Eerst alleen om het goede voorbeeld te geven, maar toen ben ik blijven hangen. Ik heb een hekel aan al die sporten, maar bewegen is belangrijk en dit vind ik leuk.”

In 2019 werd bekend dat De Tussenstee gaat verdwijnen. Het DCO moet weer op zoek naar een andere locatie. “We hopen op een plek in het hart van de wijk, dat verdient Emmerhout!”