Ga naar de inhoud

Routepunt 12 | Wijkklik

Hoe zet je foto’s van je telefoon op je computer? Hoe vraag je een DigiD aan? Hoe sla je een e-mail op? Deze en andere vragen komen aan bod bij de computercursus van Wijkklik in (nu nog) De Tussenstee.

“De cursus is bedoeld voor oudere wijkbewoners die wat hulp nodig hebben om hun weg te vinden in de digitale wereld”, zegt cursusleider Steffen Moorman. “En het sociale aspect is natuurlijk ook van belang. Samen koffie drinken, er even uit zijn en andere mensen ontmoeten, hoort er net zo goed bij.”

Cursisten Ria, Tiny en Hilde vormen de vaste kern. Ze kenden elkaar niet voordat ze bij Wijkklik kwamen. “Het is leerzaam en ook gezellig”, zegt Hilde. “Thuis zit ik soms met dingen te worstelen. Ik ben alleen en heb verder geen familie die ik in kan schakelen. Hier krijg ik antwoord op mijn vragen. Het is ongelooflijk wat allemaal kan op de computer!”

De cursisten krijgen hulp van vrijwilligers Willy, Joost en Diana en van stagiair Jassir van het Drenthe College. Deze keer gaat het over foto´s bewerken.

Ria zit samen met stagiair Jassir achter de pc. Ze vertelt dat ze best veel met de computer doet. “Ik volg RTV Drenthe en Dagblad van het Noorden, ik kijk op buienradar en zit op Facebook.” Ze wijst naar het beeldscherm. “Kijk, dit zijn foto’s van de verbouwing bij mij thuis. Die heb ik samen met Jassir van mijn telefoon overgezet naar de computer. Vorige week viel het kwartje, nu weet ik hoe het moet.”

Op een groot beeldscherm aan de muur laat Jassir zien hoe je mails kunt bewaren en waar je die dan op kunt slaan. “Zullen we het even proberen op onze computer?”, stelt Hilde voor. Dat vindt iedereen een goed idee. De uitleg van Jassir heeft gewerkt, want het lukt. Hij krijgt een klein applaus. Dan is het tijd voor koffie en wat lekkers. “Als beloning voor het harde werken!”