Ga naar de inhoud

Routepunt 13 | Skywalker

In de krant las Gerda van der Veen over een beweegtuin in Oosterhesselen. “Ik dacht, dat wil ik hier ook!” Samen met Lia Sweers stroopte ze de mouwen op.

Gerda woont in de flat aan Het Waal, naast De Schepershof, net als Lia. Allebei zijn ze lid van de bewonersvereniging van de flat. “Dat kwam goed uit, want de aanvraag voor de beweegtuin kon niet op persoonlijke titel. Namens de bewonersverenging hebben we in 2016 een voorstel bij de burgerbegroting ingediend. Gelukkig kregen we genoeg stemmen. Toen moesten we aan het werk!”

De twee vrouwen bezochten beweegtuinen in de hele regio. Gerda probeerde alle toestellen uit, Lia maakte de foto’s. “En dan na afloop uiteraard een kopje koffie met iets lekkers voor de moeite.” Op basis van hun ervaringen kozen ze een aantal toestellen uit. “We beginnen met drie toestellen. Een crosstrainer voor de armen en benen, een skywalker voor de benen en de Hip, die is goed voor de taille.”

Rondom de beweegtuin komt nog beplanting en ernaast wordt een jeu de boule-baan aangelegd. “Dan hebben we er weer een mooie ontmoetingsplek bij in het hart van de wijk. Want nadat Het Bintholt is afgebroken, is er eigenlijk nooit iets voor in de plaats gekomen.”

De beweegtuin moet een ontmoetingsplek worden waar je op een makkelijke, laagdrempelige manier sportief bezig kunt zijn. “Je hoeft er niet voor te betalen, je hebt er geen speciale kleding voor nodig en bijna iedereen kan het. Het is ook heel geschikt voor sport- of wandelgroepjes of voor leerlingen van de basisschool hier vlak bij. Iedereen is welkom!”

Op de vraag of zijzelf straks ook iedere dag in de beweegtuin te vinden zijn, zegt Gerda direct: “Ik wel hoor!” “Echt waar?”, zegt Lia. “Jazeker!”, knikt Gerda. “Nu zit ik iedere dag op mijn hometrainer binnen, dat kan dan buiten. En als het koud is, haal ik me gewoon een paar handschoenen op!”