Ga naar de inhoud

Routepunt 6 | Historisch Emmen

Johan Withaar wil de geschiedenis voor iedereen toegankelijk maken. Op zijn website Historisch Emmen staan veel interessante en leuke weetjes over onder andere Emmerhout.

“In 1999 had mijn buurman al een computer en een website over teckels”, vertelt Johan. “Ik belde nog met een modem in op een BBS. Hij zei tegen me: ‘Waarom doe jij niks op het internet?’. ´Ja, maar wat dan?´, zei ik. ‘Nou, doe het over oud-Emmen’, riep hij. Dat ben ik toen gaan doen. Gerrie van der Veen schreef in de krant over de geschiedenis van Emmen. Ik heb hem gevraagd of ik zijn stukjes op mijn website mocht plaatsen. Met een handscannertje ging ik aan de slag. Zo ben ik begonnen.

In het begin schreef ik alles wat ik hoorde of tegenkwam. Nu vind ik het leuk om daar bewijzen voor te vinden, want het verhaal moet wel kloppen. Ik neem niet zo maar iets over, maar ga op onderzoek uit. Dat zit ook een beetje in mijn karakter, ik ben een bijter en geef niet gauw op.

Inmiddels weet ik dat het ook belangrijk is dat je de juiste mensen kent. En als ik iets niet zeker weet, of de bron is onduidelijk, dan zet ik dat erbij.”

Johan woont met veel plezier aan de Laan van de Iemenhees. “In 2006 werd onze buurt uitgeroepen tot leukste straat van Nederland. Lezers van het blad Panorama mochten kiezen en wij werden de winnaar. Op het veld hierachter werd een grote barbecue georganiseerd voor de hele buurt. Chris de Roo kwam zingen, het was een groot feest, allemaal betaald door Panorama. Dat is een weetje dat niet op mijn website staat, haha!”

In de loop van de jaren heeft Johan een uitgebreid archief aangelegd. “Dat moet behouden blijven, ook in de toekomst. Inmiddels is duidelijk geworden dat ik de website kan onderbrengen bij het Erfgoednetwerk van de gemeente Emmen, want ik wil het graag doorgeven. Historisch Emmen is mijn levenswerk.”