Ga naar de inhoud

Routepunt 7 | We raakten direct al niet uitgepraat!

‘Weduwnaar (65) zoekt slanke dame’. Dat was de advertentie van Jan Niks waar Mattie Keuter op reageerde. In 1994 gingen ze samenwonen in De Rietlanden.

Jan’s vrouw overleed op haar 64ste, Mattie werd weduwe toen ze 53 was. “Relatiebureaus kwamen toen net in, maar ik dacht, daar begin ik niet aan.” Ze stuurde een brief naar de krant en een dag later belde Jan haar op. “We raakten direct al niet uitgepraat!”

Sinds 1993 zijn Jan en Mattie samen. Ze hebben veel door Europa gereisd en van alles beleefd. “Op een gegeven moment zijn we hier mee gestopt, we hadden niet zoveel behoefte meer aan die verre reizen.”

Eind 2012 schreven ze zich in bij De Schans en begin 2013 kregen ze een aanleunappartement aangeboden. “Na een tijdje wilden we een keertje in het restaurant eten. Maar toen we beneden kwamen, was alles vol. Er was een wachtlijst, dat is nu niet meer zo.”

Tegenwoordig eten ze elke middag beneden. Ze hebben een vaste tafel, tot voor kort met z’n vieren, maar vorig jaar overleed disgenoot mijnheer Mans Boelens, hij was 94. Nu zijn ze nog met z’n drieën. Jan, Mattie en mevrouw Adri Seubers. Af en toe is er een gast aan tafel.

Het eten is prima. “Als je zelf kookt, kook je alleen wat je lekker vindt”, zegt Mattie. “Dat is nu anders, maar we kunnen altijd kiezen uit twee soorten vlees en er zijn altijd twee soorten groente. Het wordt leuk opgediend en met de feestdagen is alles prachtig versierd.” Jan en vooral Mattie gaan er nog regelmatig op uit, even naar de markt of winkelen in Klazienaveen.