Ga naar de inhoud

Routepunt A | Bakker zijn in een prachtig vak!

Bakker Kolkman is al meer dan 50 jaar een begrip in Emmerhout. Het is de enige winkel die ook al in het noodwinkelcentrum eind jaren zestig aanwezig was. Het woord is aan Bert Kolkman.

“April 1968 begonnen we in Emmerhout. We brachten iedere dag een paar kratjes brood naar de winkel met een personenauto. De zaken gingen goed, aan het eind van het jaar moesten we al een grotere bestelwagen aanschaffen.

In 1969 startte de bouw van een nieuw winkelcentrum. Heel bijzonder, want een deel werd verdiept aangelegd. In 1972 ging het open. Wij hadden een winkel bij de entree van het winkelcentrum, aan de kant van De Lemzijde. Klanten konden parkeren voor de deur en tegenover ons zat de supermarkt. Een geweldige plek! Het winkelcentrum had alles wat je nodig had, van damesmode en schoenen tot banken, drogist en supermarkt. De eerste jaren waren fantastisch, maar na een jaar of vijftien zette het verval in. Panden stonden leeg, criminaliteit en drugsoverlast namen toe.

In de jaren negentig ging Emmen Revisited in Emmerhout aan de slag met de wijkvernieuwing. Gemeente, ondernemers, bewoners en organisaties sloegen de handen ineen. Er kwam een nieuw winkelcentrum, compact en bovengronds. Daar verdient de gemeente Emmen echt een pluim voor!

In 2013 was de feestelijke opening. Iedereen deed eraan mee, scholen, verenigingen en ondernemers. Het was een intensieve maar mooie tijd, met veel saamhorigheid en ontmoetingen in de wijk. Dat is nu een stuk minder, dat vinden we wel eens jammer als ondernemersvereniging.

In de loop van de jaren is er veel veranderd, maar één ding is gebleven: het waait nog steeds in het winkelcentrum. Dat komt door de windval langs de hoge flats langs de rand. We wilden graag een overdekt centrum, maar dat was helaas te duur. Het is lang geleden dat ik zelf heb gebakken, maar ik denk er met plezier aan terug. En ik ben actief in allerlei netwerkclubs, ook internationaal. Dat is het mooie aan bakker zijn: je combineert een ambacht met detailhandel. Het is een prachtig vak.”