Ga naar de inhoud

Routepunt B | Vanaf de eerste dag een succes!

Jiska Ravor, Marc Arends en Rijk van Dijk wonen vlak bij elkaar aan de Laan van de Bork. Ze wilden een speelplek voor de kinderen in de wijk. Het stuk ongebruikt asfalt tussen de Houtweg en de Lemzijde leek hiervoor ideaal.

“Los van elkaar waren we hiermee bezig”, vertelt Rijk. “Toen we daar achter kwamen, sloegen we de handen ineen.” In 2015 dienden ze een plan in bij de burgerbegroting. In 2017 ging het sportplein open. Vanaf de eerste dag was het een succes.

Zelfs als het regent, wordt er gevoetbald op het sportplein van Emmerhout. “Kinderen trekken zich niet zo veel aan van een beetje regen. En door de ondergrond van drainbeton staat er geen water op het plein. Daar hebben we ons ook sterk voor gemaakt. Drainbeton is waterdoorlatend en ook nog eens geluiddempend. Dat laatste is echt zo. Laatst zei een van de omwonenden tegen ons: De pingpongballetjes maken meer lawaai dan het voetbal!”

Elke dag zijn er kinderen, jongeren en ouderen op het sportplein die tafeltennissen, basketballen, voetballen of gewoon op een bankje zitten te kijken. Helaas laten al die gebruikers ook het nodige afval achter. Jiska, Marc en Rijk voelen zich verantwoordelijk voor ‘hun’ plein. “Iedere zondag wandelen we een rondje op en om het plein en ruimen we rommel op. We gaan bewust op zondag, want dan is het altijd druk en kunnen we een praatje maken met de kinderen en buurtbewoners. Soms pakken mensen dan op een ander moment een zak en gaan ze zelf ook opruimen.

Als je erop gaat letten, zie je dat zwerfvuil overal ligt. Hopelijk komt er snel statiegeld op blikjes en plastic flesjes, dat zou helpen. Door het goede voorbeeld te geven en in gesprek te blijven met mensen – en het zijn echt niet alleen jongeren die troep maken! – hopen we dat het beter wordt. Het moet vanzelfsprekend zijn dat we het hier schoon houden met z’n allen.”